puulattia_mOderneko

wooden plank floor

Massiivipuu on yksi parhaista kestävistä lattiamateriaaleista. Jos ei satu siihen onnekkaaseen porukkaan, jonka kotoa löytyy upeasti patinoitunut vanha puulattia, uusiakin löytyy. Lattialautoja ja toimittajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota näihin juttuihin: puutavara on mahdollisimman läheltä ja vastuullisesti hoidetusta metsästä (FSC- / PEFC-sertifikaatit). Paksu lauta varastoi lämpöä ja kestää useamman hiomiskerran, joten lattian elinkaari on pitkä.

Niin puulajin kuin pintakäsittelynkin valinta lienee ulkonäön, kestävyyden ja huollettavuuden yhdistelmä. Mänty on puujeista pehmeimmästä päästä, mutta toisaalta ainakin itselle kolhut ja elämän jäljet ovat myös osa puulattian viehätystä. Ekorakentajan opas ehdottaa luonnolliseksi pintakäsittelyksi öljyä ja/tai vahaa kosteutta ja kulumista vastaan. Peittävä maalauskin on mainio ja moneen paikkaan hyvin sopiva vaihtoehto. Maalin valinnassa kannattaa suosia päästöttömiä ja luonnonmukaisia, muovittomia vaihtoehtoja.

Alla muutama linkki lautalattioiden toimittajiin. Vinkatkaa ihmeessä, jos tiedätte hyviä listan ulkopuolelta! Myös monet sahat tekevät lattialautoja, vaihtoehtoja kannattaa kysellä omasta lähimaastostakin.


// Wooden floors are super beautiful, long lasting and sustainable in many ways. Search for certified wood, produced as close as possible. 


PHOTOS studio oink, Kannustalo Lato/skandinavian deko, klix kommunikation, norm. architects

LATTIALAUTOJA:

Something to Say?

Your email address will not be published.