UULA natural paint

Maaleja on markkinoilla vaikka kuinka älyttömästi ja sopivan maalin valinta tuntuu usein aika haastavalta. Suosin mahdollisimman sisäilmapäästöttömiä ja luonnonmukaisia versioita – joskaan kaikki luonnonmaalitkaan eivät ole yksiselitteisesti hyviä sisältämiensä ainesosien vuoksi. Joka tapauksessa toivon, että maalista ei vapautuisia huoneilmaan haitallisia aineita maalatessa tai maalin kuivuttua ja haluan maalin olevan muovitonta ja hengittävää. Olen huomannut, että teolliset akrylaattimaalit ovat sisältämänsä muovin vuoksi staattisia, ja tummemmissa seinissä huomaa, miten seinän pinta on aivan pölyn peitossa.

UULAmaalit_mOderneko UULAmaalit_mOderneko

Luonnonmukaisiakin vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Yksi vaihtoehto on suomalainen UULA, jolta löytyy niin perinteisiä pellavaöljymaaleja seinille ja esim. puulattioille kuin uudempia muovittomia seinä- ja kalustemaaleja. Olen kokeillut useammassa kohteessa iNTO-sisustusmaalia: ”Muoviton ja hajuton öljymaali sisäseinien ja -kattojen maalaukseen. Hengittävä iNTO on vesiohenteinen ja sillä on helppo maalata. iNTON ympäristöystävällisyys perustuu sideaineina toimiviin uusiutuviin luonnonöljyihin. Rakennusmateriaalien päästö- luokka M1.” iNTO Levittyy ja peittää mainiosti, ja se voidaan sävyttää esimerkiksi Tikkurilan Symphony -värikartan mukaan, joten sävyvaihtoehtoja on reilusti. Uula kuulemma kehittelee omia väripastoja, jotka tulevat käyttöön myöhemmin, mutta vakuuttelivat ettei Tikkurilan väripastan käyttäminen vaikuta maalin ominaisuuksiin, sitä kun tulee niin älyttömän vähän. Hinta on toki hieman kalliimpi kuin perus akrylaattimaaleissa, mutta sanoisin, että sijoituksen arvoinen.

Onko teillä hyviä kokemuksia luonnonmukaisista maaleista? Luottomerkkejä? Tai niitä huonompia kokemuksia? Vanhan blogin puolella armas lukija suositteli vastaavaa tuotetta, Coloria Greenlinea, josta olenkin kirjoittanut oman juttunsa.

// UULA is a traditional Finnish paint company with great products: linseed oil and latex-free, odourless interior paints.