senior home styling for NCC

Saimme Hanne-Marian kanssa suunnitella esittelyasunnon sisustuksen rakennusliike NCC:lle ainutlaatuiseen kohteeseen: Kortepohjan Pehtori Jyväskylässä on yli 55-vuotiaille suunniteltu uudiskohde, jossa on huomioitu ikäryhmän asumismukavuus ja turvallisuus. Pehtori on osa Senja-seniorikorttelia, jossa on uudenlaista yhteisöllisyyttä ja kaikki lähellä. Mahtavaa! Pehtorin sisäänkäyntikerroksessa on talon asukkaille yhteinen kerhotila, jonka sisustusratkaisut ovat esittelyhuoneiston valmistumisen jälkeen paraikaa suunnittelupöydällä.

Kohde on muuttovalmis, joten asunnon pinnat olivat valmiina: kaunis valkopesty tammiparketti ja vaaleat seinäpinnat toimivat neutraalina pohjana. Esittelyasunnon suunnittelun lähtökohtana ja inspiraationa olivat hyvinvointia edistävät sisustusratkaisut ja kohderyhmä yli 55v. Kodikas sisustus on rakennettu yhdistelemällä uutta ja vanhaa. Elämää nähneet puukalusteet tuovat kerroksellisuutta ja muistoja menneiltä vuosilta. Asunnon väri- ja materiaalipaletti on kodikas ja luonnonläheinen: tunnelmallisen pehmeitä sävyjä, materiaaleissa puuta ja rottinkia, villaa, pellavaa ja silkkiä. Makuuhuoneen värimaailma on tumma ja viileän rauhoittava, oleskelutiloissa on energisoivia lämpimiä sävyjä, kuten sammutettua oranssia.

Pehmeät tekstiilit luovat hyvän akustisen ympäristön. Taulut riippuvat kätevässä ripustuskiskossa, jossa teoksia ja niiden paikkoja on helppo vaihdella. Taide onkin tärkeä osa kodin tunnelmaa – teosten aiheilla, väreillä ja sommittelulla voidaan leikkiä. Sisustus ei ole missään nimessä ryppyotsaista puuhaa ja elementtejä kannattaakin yhdistellä ennakkoluulottomasti.

Sisustusratkaisuilla voidaan vaikuttaa merkittävästi viihtyvyyteen ja hyvinvointiin, sillä vietämme 90% ajasta sisätiloissa. Tämän esittelyasunnon kaluste- ja valaisinvalinnoissa pohdittiin mm. akustiikkaa, ergonomiaavalaistusta ja värejä. Kuinka arki olisi mahdollisimman sujuvaa? Siivoaminen helppoa? Kulku ja liikkuminen vaivatonta? Millaiset kalusteet ja valaisimet täyttäisivät näitä toimivuuden vaatimuksia, unohtamatta tietenkään viihtyisyyttä ja estetiikkaa?

// Styling collaboration with NCC Housing: exploring interior solutions and well-being for a senior residents’ model home.

PHOTOS Mikko Auerniitty

stailausNCC_TilaInterior

Villamatto, Mattokymppi. Adea Wilhelm -sohva, Yumi-ruokapöytä, Parolan Rottinki -tuolit, harmaa puukaappi, Kaluste10. Vanha puutuoli, Idefix. Yki Nummen harmaa Kuplat- ja Tuomas -valaisin, K-S Keittiö ja sähkö. Tekstiilit, Lennol. Piensisustus, Iittala. Taulut, Aino Kajaniemi, Päivi Hintsanen, Päivi Reiman ja Tiitus Petäjäniemi, Jyväskylän taiteilijaseuran Taidelainaamo. Lasipullot somistusrekvisiittaa.

stailausNCC_TilaInterior

Villamatto, Mattokymppi. Sänky, Kaluste10. Vanha puupenkki, WanhaVeikko. Roomlight-riippuvalaisin, Noortrade Albert -lattiavalaisimet, K-S Keittiö ja sähkö. Tekstiilit, Lennol. Taulu, Tiina Osara, Jyväskylän taiteilijaseuran Taidelainaamo.

stailausNCC_TilaInterior

Pyyhkeet, Lennol. Meno-kassi, Iittala. Vanha penkki somistusrekvisiittaa. Villamatot, Mattokymppi. Lundia Fuuga-kaapisto ja Rita-nojatuoli, Kaluste10. Vanha puutuoli, Idefix. Tekstiilit, Lennol. Vakka-säilytyslaatikot ja muu piensisustus, Iittala. Taulu, Naoji Ishiyama, Jyväskylän taiteilijaseuran Taidelainaamo. Lasipullo somistusrekvisiittaa.

Tässä vielä listana vinkkejä varttuneemman väen, ja ihan minkä vaan kodin hyvinvointia lisääviin sisustusvalintoihin:

• ESTEETTÖMYYS
    Helppo kulku kodin eri tiloissa: riittävän väjlät kulkuväylät, kalustuksessa vähemmän on enemmän
  • VALAISTUS
    Häikäisemättömät valaisimet, riittävä valoteho ja muunneltava valaistus
  • ERGONOMIA
    Riittävä istuinkorkeus ja käsinojalliset tuolit sekä helposti siirreltävät ja kevyet kalusteet, sohvassa kapeampi istuinsyvyys ja jämäkät, ei liian upottavat pehmusteet, korkeat jalat esim. kaapeissa ja sohvassa helpottavat siivousta
  • AKUSTIIKKA
    Pehmeät materiaalit, tekstiilit ja isot matot parantavat tilan akustiikkaa
  • TAIDE
    Sisustus kaipaa kerroksellisuutta: taide antaa väriä, iloa ja oman rikkaan henkisen maailmansa
  • VÄRIT & MATERIAALIT
    Värien psykologiaa kannattaa pohtia: esimerkiksi viileät, sinertävät sävyt rauhoittavat ja lämpimät sävyt energisoivat. Kodikas materiaalipaletti rakentuu luonnonmateriaaleista, kuten villa, pellava ja silkki, ja aito, rauhoittava puu.