hemp

Tällä kertaa on puhe hampusta! Ekologisen tekstiilin löytäminen ja tunnistaminen markkinoiden valikoimista voi tuntua ydinfysiikalta. Apuna toimivat materiaalitieto sekä ympäristömerkit ja -sertifikaatit, kuten Joutsenmerkki ja EU-kukka. Onneksi kestäviämpiä tekstiilimateriaaleja(kin) löytyy – tässä varsinainen moniottelija hamppu:

• erittäin kestävä kuitu, joka hylkii luonnollisesti kosteutta, hometta ja UV-säteilyä
  • konepestävä, sopii mainiosti verhoilukankaaksi tai vaikka suihkuverhoksi
  • pidetään erittäin ekologisena: kasvaa nopeasti ja viljely on erittäin armollista ympäristölle
  • hamppukangas on rouhea ja eläväpintainen & ihana luonnonmateriaalin tuntu

hampputekstiili_mOderneko

Verhoilukankaiden ja kodin tekstiilien valintaan liittyy kestävyyden näkökulmasta useita juttuja, kuten valmistusprosessi, VOC-emissiot sisäilmaan ja tekstiilimateriaalien hävittäminen ja päätyminen kaatopaikoille. Kestävien arvojen mukainen tekstiili on monesti valmistettu luonnonmateriaaleista, mutta kysymys on moniulotteisempi. Synteettisten materiaalien valmistuksessa on paljon sitoutunutta energiaa ja ne ovat usein uusiutumattomista raaka-aineista ja biohajoamattomia, mutta prosessi on usein vähäpäästöinen. Tiettyjen luonnonmateriaalien kasvatus ja käsittely taas vaativat paljon ympäristöä kuormittavia aineita. Myös tekstiilin raaka-aineen alkuperä, koko elinkaari ja käyttöikä sekä puhdistettavuus vaikuttavat ekologisuuteen.

Saana ja Olli -hampputekstiilit ovat ihania ja varmasti monelle tuttuja, hamppukankaita löytyy ainakin Lauritzon’silta, jonka ”Hemp” on belgialaista tuotantoa raaka-aineista lähtien sekä Linotte-verkkokaupasta.

// Hemp is one of the most sustainable fabrics, great for upholstery and such a pretty natural feel.

PHOTOS Lauritzon’s  SOURCE Lori Dennis: Green Interior Design