HAY About A Chair

HAY About A Chair AAC23 ei ole mikään uutuus, mutta hyvää muotoilua ja oman jutun arvoinen hyvinkin. Kestäviä ja ekologisia kalusteita ei ole ihan helppo löytää, ja pienen tarkastelun jälkeen uskoisin, että tässä on suhteellisen hyvä ehdokas.

Olen jo pitkään koettanut etsiä parempia kalustevaihtoehtoja ammattinikin puolesta ja joutunut toteamaan ettei tehtävä ole kovin helppo. Mistä sitä oikein voi tietää tekevänsä kestäviä valintoja? Voidaan tarkastella ekologisuutta ympäristövinkkelistä, tuotteen vaikutusta ihmiseen, terveyteen ja hyvinvointiin tai vaikkapa vastuullisuutta. Ei ole yksioikoisia vastauksia ja vaihtoehtojen viidakossa selvitystyötä joutuu tekemään oikein urakalla. Täytyy pohtia kalusteen elinkaarta valmistuksesta tiensä päähän, materiaaleja, hiilijalanjälkeä, sisäilmapäästöjen määrää ja ties mitä. Olen vuosien saatossa tullut toisaalta vaativammaksi, mutta myös armollisemmaksi: jokainen askel parempaan suuntaan on plussaa.

HAYaboutachair_mOderneko

Kuvissa komeileva HAY:n tuoli on mielestäni passeli esimerkki sieltä kestävämmästä päästä:

• jalat pyökkivaneria, jossa puuviilu
  • vanu Ökotex-sertifioitua
  • verhoiluna mm. Kvadratin Remix, EU-kukka-sertifioitu villakangas herkullisissa sävyissä
  • istuinrunko polypropeenia – se miinuspuoli

Lisäksi tuoli on ääääärimmäisen hyvä istua, istuinkorkeus passaa laajalle käyttäjäryhmälle, myös varttuneemmalle väelle, ja muotoilu on kaunista – ehkä tulevaisuuden skandinaavinen klassikko? Jalat voidaan pintakäsitellä ja istuin verhoilla aina uudelleen. Toimii niin ruokapöydässä, työtuolina kuin ravintolassa ja odotustilassakin.

// HAY About A Chair AAC23: somewhat green materials, design, aesthetics and functionality make it a pretty sustainable chair I’d say.

PHOTOS eve wilson via design files & hay