cork

Luonnonmukaiset, terveelliset ja päästöttömät sisustusmateriaalit ovat ehdotonta plussaa, ja toivottavasti joskus vielä se perushomma, tilassa kuin tilassa. Vaihtoehtoja onneksi on – niin erilaisiin estetiikan kuin toimivuuden vaatimuksiin. Korkki on mainio aikoinaan paljonkin käytetty lattiamateriaali, josta löytyy nykyään luonnonsävyn lisäksi paaaljon värivaihtoehtoja – joskaan ei naturaalissakaan mitään vikaa ole.

korkkilattiaEkologinen_mOderneko

Korkki on lämmin, akustoiva ja pehmeä astua. Korkkilattiat tehdään uusiutuvasta korkkitammen kaarnasta, joten puita ei tarvitse kaataa, ja puu sitoo kasvuaikanaan enemmän CO2:a kuin mitä korkkilattian valmistuksessa ja käytössä kulutetaan.Uuden teknologian mattalakattu pinta on erittäin kestävä, kovemman laminaatin tasoa. Lakkapinta on toki synteettinen käsittely, mutta ainakin Wicandersin korkkilattiat ovat M1-päästöluokiteltuja eli formaldehydin, ammoniakin yms. haitallisten aineiden arvojen on alitettava annetut rajat. Luonnonsävyistä saa Wicandersiltakin vahakäsiteltynä.

korkkilattiaEkologinen_mOderneko

Myös vanhaa korkkilattiaa voi hioa ja käsitellä uudelleen, toki vanha pintakäsittely ja kunto vaikuttavat mahdollisuuksiin. Onko teillä kokemuksia tai tietoa vanhojen korkkilattioiden käsittelemisestä? Olen kuullut, että ainakin vahaa on käytetty vanhan korkin sävyttämiseen. Erityisesti pintakäsittelyihin perehtyneiltä kannattaa kysellä lisävinkkejä.

//

Cork is a great sustainable, soft, warm and acoustic flooring material with many aesthetic options.

PHOTOS by Ashley Bruhn of Hither & Thither / STORY and more photos of this California home A cup of joy