carpenter sofa

Olen pitkään uumoillut omaan kotiin uutta vuodesohvaa vanhan tiensä päähän tulleen tilalle, mutta sopivaa, kestävän ja sisäilmapäästöttömän kalusteen kriteerit täyttävää ei meinaa löytyä. Valtava määrä valmistajia on kartoitettu työnkin puolesta, mutta valmistajien kertoma tuote- ja valmistustieto on hyvin niukkaa ja epämääräistä tyyliin: ”Käytämme parhaita materiaaleja”. Kuin märkä saippua, josta on mahdoton saada otetta. Pohjanmaan Kalusteella oli muutama vuosi takaperin Luonto-sohva, josta kerrottiin tarkasti tietoja kestävästä näkökulmasta, mutta tuotetta ei ilmeisesti enää ole saatavilla.

sohvaPuuseppä_mOderneko

Kun hankintalistalla on kestävä ja terveellinen/sisäilmapäästötön tuote, sohva on erityisen haastava kaluste koostuessaan niin monesta osasta: rungon materiaali ja sen pintakäsittely, liima, pehmusteet, kankaat…Lisäksi on haastavaa löytää infoa siitä, missä ja kuka sohvan ja sen osat ovat valmistanut. Luonnollisesti myös sohvan toimivuus ja moderni muotoilu ovat edellisten lisäksi omalla kriteerilistalla.

Kaiken tämän selvitysrallin jälkeen olen kääntymässä hyvän puusepän puoleen. Ihania, luomulaatuisia ja sertifioituja kankaita sekä mainioita pintakäsittelyvaihtoehtoja löytyy, pehmustevaihtoehtoja täytyy vielä selvittää. Valitsemalla sohvan osaset itse voisi ainakin olla varma siitä mitä saa, voisi vaikuttaa mittoihin ja muotoiluun ja tietää mistä maksaa.

Löytyisikö teiltä armaat lukijat hyviä vinkkejä? Oletteko teettäneet sohvaa puusepällä? Onko jokin hyvä kotimainen ja vastuullinen tuotteestaan selkeästi informoiva valmistaja mennyt ohi?

Kuvissa oleva sohva on ihastuttava, Kirsi Enkovaaran suunnittelema ja puuseppä Tapio Kangasniemen toteuttama oivaltava ja moderni yksilö. Oman sohvan lopullinen ulkonäkö tarkentuu vielä, mutta jotakin modernia ja selkeälinjaista on varmasti tulossa. Selvityshomma jatkukoon, pidän teitä ajan tasalla…

// We’re in need of a good sofa bed and after searching various manufacturers and ready made solutions, I’m thinking of using a carpenter. Something sustainable, emission-free and a minimalist design in mind.

PHOTOS santeri sarkola DESIGN kirsi enkovaara CARPENTER tapio kangasniemi

• Ulla Lapiolahti

Hei,

Oletko katsastanut futon -vuodesohvia? Materiaaleina luonnonmateriaaleja ja saatavilla myös ainakin osittain kotimaisena tuotantona. ps. kiva & raikasilmeinen blogi sinulla 🙂

• Riina

Kahlailin sohvaa etsiessä nettiä ja futon-vuodesohviakin tuli vastaan, mutta en muista mihin se tie päättyi 🙂 Jos sulla on vinkkiä/linkkiä jostakin hyvästä valmistajasta, laita ihmeessä!

KIITOS myös blogikommentista! Tykkään kovasti teeman ulkonäöstä ja testaillaan sen miellyttävyyttä lukijalle.